ZVUČNE MIGRACIJE – Muzika iz topografije spaja Kotor i Sarajevo

In collaboration with Hostwriter, we have asked the Tandem Western Balkans participants to share their stories. In this story, Milica Bogdanovic reports on Sonic migrations, a collaboration between Haris Sahačić and Viktor Varoši.

Predstavljamo autorski projekat Viktora Varošija i Harisa Sahačića koji spaja zvukove iz dva ex-Yu grada

Piše: Milica Bogdanović

Kotor – Pijanista i audio umjetnik stvorili su muziku iz geodetskih podataka i tako povezali Kotor i Sarajevo.

Viktor Varoši, producent KotorArta don Brankovih dana muzike i Haris Sahačić, iz sarajevskog Udruženja za kulturu i umjetnost ,,Crvena’’, pokrenuli su projekat ,,Zvučne migracije” i uvezali karakteristične zvukove Kotora i Sarajeva.

Haris Sahačić i Viktor Varoši
Haris Sahačić i Viktor Varoši

,,Željeli smo da stvorimo jednu fuziju, novi akustični prostor u kojem će ti zvukovi da se pomiješaju…Željeli smo da prestanu da imaju svoj geografski karakter i da uđu u neki novi svijet koji je umjetnički, a vještački stvoren kroz naš projekat”, kaže za radio Bruškin Sahačić.

Važan aspekt za ovaj projekat je, kaže Varoši, multikulturalnost Kotora i Sarajeva.

,,Ideja nam je bila da čujemo kako zvuči topografija oko ova dva grada, da tome dodam neke karakteristične zvuke i da to smiksamo, od džamije iz Sarajeva, katedrale u Kotoru, Sahat kule u Sarajevu i u Kotoru…”.

Ova saradnja ostvarena je kroz program ,,Tandemi Balkana” koji su pokrenuli Evropska kulturna fondacija iz Amsterdama i organizacija MitOst iz Berlina, sa Balkanskom mrežom muzeja iz Sarajeva, Lumbardhi fondacijom iz Prizrena, Jadrom iz Skoplje i beogradskim organizacijama Centar za kulturnu dekontaminaciju i Balkans, let’s get up!.

Uz etnički zasnovane tenzije koje i dalje igraju važnu ulogu u politici Zapadnog Balkana i u drugi plan stavljaju ozbiljne problem poput nezaposlenosti, siromaštva i masovnih emigracije, inicijativa

,,Tandemi Balkana” daje priliku umjetnicima ili zaposlenima u kulturi da eksperimentišu sa inovativnim projektima i da daju drugačiji pristup izazovima sa kojima se suočavaju zemlje bivše Jugoslavije.

,,Organizatori su uvezali ljude sa Balkana i u toku sat vremena 20 predstavnika različitih organizacija su imali po pet minuta da razgovaraju i pronađu mogućnost da sarađuju…igrom slučaju i preko zajedničkom poznanika došli smo na ideju da nas dvojica uradimo ovaj projekat”, priča Sahačić i dodaje:

,,Ne sasvim slučajno nego indirektno kontrolirano slučajno smo povezali ova dva grada’’.

Viktor ističe da je fokus programa bio na njima lično kako bi dva stručnjaka iz kulture mogla pronaći nešto zajedničko. U njegovom i Harisovom slučaju, spojnica je bila ljubav prema muzici.

Ovaj dvojac planira da dobijane podatke iz ovog programa učini dostupni kako bi poslužili kao inspiracija drugim umjetnicima da ih dalje obrađuju i da ovu ideju primjenjuju u drugim gradovima ili regionima. S obzirom na aktuelnu ,,korona verziji kulture’’, ovaj projekat planiraju da predstave početkom marta kroz onlajn kanale komunikacije.

Kako su od geodetskih podataka stvarali zvuk i pravili kompoziciju, ima li kompozicija uporište u socio-ekonomskom kontekstu i zašto je ova inicijativa jedinstvena, poslušajte u intervjuu sa Viktorom Varošijem i Harisom Sahačićem koji je za radio Bruškin vodio Tomislav Žegura.