photo by Constanze Flamme
photo by Constanze Flamme

Online radionicama protiv samoće

In collaboration with Hostwriter, we have asked the Tandem Western Balkans participants to share their stories. In this story, Ajdin Kamber reports on Zdena Šarić's and Maja Ćurčić's collaboration.

„Počinjemo danas sa radionicom slikanja na alu-foliji koja je veoma popularna u zadnje vrijeme u svijetu. Za to nam je potreban karton, alu-folija i pisalice…“ započinje online radionicu Zdena Šarić iz Udruženja „Naš most“ iz Zenice objašnjavajući detaljno pred kamerom svog mobilnog telefona kako se stvara ovom slikarskom tehnikom.

S druge strane veze, u svojim domovima, osobe treće životne dobi pažljivo prate objašnjenja i upute. Dio njih se ranije družio i stvarao u prostorijama udruženja, međutim, pandemija koronavirusa ih sprječava da napuste svoje domove i okupljaju, te su primorani koristiti nove tehnologije kako bi održali kontakt, učili, stvarali i družili se. Mnogi od njih prvi put koriste internet i pametne telefone u online radionici što stvara dodatni izazov kojeg su brzo savladali.

Svima im teško pada samoizolacija. Nedostaju im prijatelji, porodica, unuci, šetnje, sloboda. Radionice im pomažu da održe kontakt sa vanjskim svijetom, ispune vrijeme, druže se i nešto nauče.
„Za nas je to bio velik izazov da osobe treće dobi upoznaju novi jedan pristup radu, nove tehnologije i da se počnu ozbiljnije koristiti internetom i pametnim telefonima. Pri tome su nam pomogle osobe koje poznaju rad na društvenim mrežama, informatici i medijima kako bi mogli ostvariti kontakte i održavati radionice“ pojašnjava Zdena.

Ovaj virtuelni projekat pod nazivom „Ima neka tajna veza“ zajednički realiziraju Udruženje „Naš most“ iz Zenice i „Art Aparat“ iz Beograda u sklopu međunarodnog programa Tandem. Zamisao je da se povežu seniorke i seniori iz Zenice i Beograda koji potom razmjenjuju znanja i iskustva koristeći online tehnologije.

„Super mi je upoznati kako se osobe treće životne dobi koristeći umjetnost bore protiv izazova korone. Interesantno je bilo vidjeti kako se oni doživljavaju te radionice, jer mnogi od njih to nisu imali priliku ranije da rade“, prisjeća se Maja iz organizacije „Art Aparat“ i koja mjesecima održava časove pjevanja za seniore iz obje države.

Bilo je manjih poteškoća na početku, ali su članovi brzo ubrzo naučili koristiti nove tehnologije koje im mogu biti od koristi i u narednom periodu sve dok je prisutna pamdemija. Za sada je to najsigurniji način druženja, učenja i razmjene informacija.

Na samom početku epidemije koronavirusa, u proljeće 2020. godine, starijim osobama u BiH je bilo ograničeno kretanje i zabranjen izlazak iz domova što je ostavilo traga na njihovo psiho-fizičko zdravlje. Dio mjera više nije toliko restriktivan, ali je rizik od zaraze i oboljenja i dalje prisutan, te se starije osobe, zbog brige za svoje zdravlje, ne izlažu riziku, ne izlaze bez prijeke potrebe van svojih domova, te se gotovo ne druže i ne sastaju sa porodicom i prijateljima.
Tako da im online radionice znače mnogo.

Kroz radionice se već mjesecima druže, zajedno stvaraju, uče, slikaju, pjevaju i razmjenjuju iskustva te ispunjavaju slobodno vrijeme. Cilj je stvoriti atmosferu u kojoj će starije osobe imati priliku da se druže, da se bave kreativnim radom i da na taj način pozitivno utječu na svoje raspoloženje, zdravlje i kvalitet života.

Kroz zajednički rad su shvatili da ni tehnologije nisu barijere i da se uz malo truda i vremena mogu savladati osnove koje će im biti od koristi i u narednom periodu.
„Ovaj nam je projekat pomogao da naučimo kako snimati, napraviti fotografiju i postaviti na društvene mreže, kako dijeliti edukativni sadržaj, uključiti se uživo, promovirati svoj rad. Imamo osoba koje imaju preko osamdeset godina i veliku želju da sve to savladaju“ govori Zdena.
Inače, starije osobe nakon odlaska u penziju imaju jako mnogo slobodnog vremena. Djeca i ostatak porodice imaju svoje obaveze, a prijatelja je sve manje jer umiru. Tako da se kod njih često se kod njih javlja osjećaj samoće, odbačenosti, zapostavljenosti ili depresije. Pandemija koronavirusa dodatno je pogoršala taj osjećaj te je starije osobe postavila u još nezavidniji položaj. Priznaju kako im svaki oblik kreativnog stvaralaštva i druženja dobro dođe kako bi mogli sačuvati svoje fizičko i mentalno zdravlje.

„Mnogi članovi su se zbog narušenog zdravlja potpuno izolovali, te rijetko izlaze iz kuće. Kod kuće su pratili online radionice koje smo organizirali te su se aktivno počeli baviti slikanjem i drugim hobijima koji itekako mogu da doprinesu ravnoteži psiho-fizičkog zdravlja. Jedna od učesnica mi je potvrdila da je prestala uzimati sedative već nakon prvih radionica. Tim ljudima to znači mnogo, ispunjen im je dan i kreativni su“ objašnjava Zdena.

Izolacija koju smo imali priliku doživjeti na proljeće prošle godine je definitivno bila izazov za sve, a naročito za osobe koje su spadale pod rizične kategorije, između ostalog osobe treće životne dobi.

Dodaje kako su nedostatak fizičke aktivnosti i društvenih kontakata nepovoljno uticale na većinu ljudi, naročito na one koji dane vole organizovati oko nekih druženja i obaveza.

„Tu je i nemogućnost da šetaju u dovoljnoj mjeri te da se socijalizuju, a u nekom momentu i da viđaju svoje bližnje ukoliko nisu u istom domaćinstvu što može pojačati doživljaje usamljenosti. Osobe treće životne dobi za razliku od mladih, iako ni njima nije lako pala izolacija, nemaju još uvijek naviku da društvene kontakte ostvaruju online putem, a pored navike, moramo priznati da je svima nedostajao odnos lice u lice“ zaključuje psihologinja Pivašević.

Osobe treće životne dobi žive jako teško u Bosni i Hercegovini. Mnogi su na rubu egzistencije ili imaju minimalna primanja. U BiH ima skoro 700 hiljada penzionera dok je prosječna penzija oko 400 Konvertibilnih maraka (200 eura). Istovremeno, potrošačka korpa za četveročlanu porodicu iznosi 1.044 KM. Najnižu penziju prima čak 40.000 građana i ona iznosi 224 KM.

Sumornu stvarnost i svakodnevne probleme seniorke i seniori iz Zenice i Beograda nastoje zaboraviti i prevazići kroz online radionice. Kažu kako su im radionice bile svojevrsna avantura i nezaboravno iskustvo s kojim mogu lakše prebroditi samoizolaciju i probleme koje sa sobom nosi epidemija koronavirusa.

About Tandem Western Balkans:

The programme encourages experimental collaborations between cultural change-makers in the Western Balkan region, working together to cultivate creative solutions that set forth a ripple effect of change in their local communities and beyond. The progamme transcends across different sectors, looking for innovative ways to sustain socio-economic development in the region.