Hürriyet newspaper
Hürriyet newspaper

Sister’s Lab: Empowering Girls through Art, Science & Technology

Tandem Turkey participants Gülcan Kılıç and Simon Gmajner have worked together on Sister's Lab, a project of international exchange of trainers and mentors, aimed on designing sustainable transdisciplinary activities for transferring knowledge in the field of art & technology. The project has built on promoting gender equality through “Do it together” workshops where they have empowered women through mutual learning and teaching.

The Sister’s Lab project, which the Mardin Culture Association launched with the Kersnikova Institute as part of Tandem Turkey IV continues to grow.

During the 2017-2018 period, the project continued with the support of Sabancı Foundation. This year, a total of 65 girls from Mardin participated in science and technology workshops. They exhibited their work and had the chance to meet with NASA’s astronomy committee chair Feryal Özel. We are working to continue and enlarge the project as we see the beautiful impact the project has on young women’s lives.

Here are some fragments from the media coverage of our events (in Turkish):

• MARDİN’İN KIZ KARDEŞLERİ GELECEĞİN BİLİM KADINLARI OLACAK

• NASA ASTROFİZİK KOMİTESİ BAŞKANI PROF. DR. FERYAL ÖZEL SABANCI VAKFI HİBE PROGRAMLARI KAPSAMINDA MARDİN’DE KIZ ÖĞRENCİLERLE BULUŞTU

NASA Astrofizik Komitesi Başkanı astrofizikçi Prof. Dr. Feryal Özel, Sabancı Vakfı Hibe Programları kapsamında desteklenen ve Mardin Kültür Derneği tarafından hayata geçirilen “Kız Kardeşler Laboratuvarı” projesi kapsamında Mardinli kız öğrencilerle bir araya geldi. Projeye katılan 11 öğrenci ile bir araya gelen Özel, kızların atölye çalışmaları boyunca yaptıklarını dinledi ve geleceğin bilim kadınları olmak isteyen kızlarla deneyimlerini paylaştı.

Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi’nde düzenlenen buluşmada, kız öğrencilerin, kardeşleri ile atölye çalışmalarında yaptıkları ürünleri inceleyen Prof. Dr. Feryal Özel konuşmasında “Bu proje vesilesiyle sizlerle Mardin’de olmaktan çok mutluyum. Çalıştığım yer olan Arizona’da da lise bilim şenliklerine katılıyorum. İnanın ki burada yaptıklarınız hepsinden daha güzel. Hayatlarınızda ihtiyaç duyduğunuz şeylerden yola çıkarak, estetik ve işlevli güzel ürünler yapmışsınız; teknolojiyi estetikle birleştirmişsiniz. Ayrıca bir öğretmen olarak öğrenmenin en güzel yolunun başkalarına bilgi aktarmak olduğunu düşünüyorum. Sizin hem bilimi anlamanız hem de küçük kardeşleriniz için rol model olmanız için çok güzel kurgulanmış bir proje” dedi.

“Bazen zor olacak!”
Başarı yolunda en önemli adımlardan birinin “yapabilirim” duygusuna sahip olmak olduğunu vurgulayan Özel, “Hepinizin bu duyguya sahip olduğunu görüyorum. Bu duyguyu kaybetmeyin. Benim için de bazen hiç kolay olmadı. Bir kız çocuğu olarak fizik okumak istemenin zorluklarını da yaşadım, 16 yaşında New York’ta finansal sıkıntılar yaşadığım da oldu. Ama yapabilirim dedim ve yeni şeyler öğrenmenin, kafamdaki soruların cevaplarını öğrenmenin peşini bırakmadım. Sizin için de bazen zor olacak ama lütfen siz de sorularınızın peşinden gidin” dedi.

“Kız Kardeşler Laboratuvarı” projesi kız öğrencileri bilimle buluşturuyor
Kız Kardeşler Laboratuvarı projesi, Mardin’de okuyan kız öğrencilerin güçlendirilmesi ve toplumsal cinsiyet rollerinden sıyrılmalarına katkıda bulunulması amacıyla Mardin Kültür Derneği tarafından Sabancı Vakfı Hibe Programları kapsamında hayata geçirildi. Proje kapsamında Mardin Fen Lisesi ve diğer liselerdeki kız öğrencilerle sene başından bu yana bilim ve teknoloji atölyesi gerçekleştirildi. Bu atölyelere katılanlardan istekli 11 lise öğrencisi İstanbul’da bir hafta boyunca süren eğitici eğitimlerine katıldı. Bu eğitimi alan öğrenciler daha sonra Mardin’de ortaokulda okuyan 33 öğrenci ile bilim ve teknoloji atölyesi gerçekleştirdi, öğrendiklerini öğrencilerle paylaştı. Ablaları, bu atölye çalışmasında kız kardeşlerine bilimin eğlenceli ve pozitif yanlarını tanıttı.